Słodkie wspomaganie kontroli jedzenia

16 listopada 2015, 10:35

Jedzenie słodkich pokarmów sprzyja tworzeniu wspomnień posiłków.


Księgarnia PWN - Gwiazdka 2024

Co się dzieje z mózgiem, który nie odróżnia góry od dołu?

14 października 2015, 11:10

Na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (MSK) prowadzone są badania nad tym, jak mózg zmienia się w kosmosie i jak sobie z tym radzić.


Proteza do tworzenia wspomnień

5 października 2015, 09:15

Trwają testy protezy mózgowej, przekształcającej krótkotrwałe ślady pamięciowe w pamięć długotrwałą.


optyczny układ scalony

Optyczne układy scalone mogą więcej

29 września 2015, 21:34

Naukowcy zbudowali prototyp optycznego układu scalonego mogącego służyć jako pamięć trwała.


Małpa jak człowiek: doceni dobry suspens

21 września 2015, 11:51

Szympansy i bonobo już po jednokrotnym obejrzeniu zapamiętują naładowane emocjami filmowe sceny. Spodziewają się ich przy późniejszych sesjach kinowych.


Nowa koncepcja pracy pamięci cache

10 września 2015, 14:50

Podczas International Conference on Parallel Architectures and Compilation Techniques naukowcy z MIT-u zaprezentowali pierwszą od 30 lat nową koncepcję utrzymania spójności pamięci cache w układach elektronicznych


Tani smartfon dla młodzieży

18 sierpnia 2015, 12:02

Do polskich sklepów trafił smartfon Philips S308R. Urządzenie powstało z myślą o młodych użytkownikach – projektanci postawili na zachowanie odpowiedniego balansu pomiędzy młodzieżowym wyglądem, funkcjonalnością oraz ceną


Nieulotna superpamięć

29 lipca 2015, 09:29

Intel i Micron poinformowały o powstaniu technologii pamięci nieulotnej 3D Xpoint (3D Crosspoint). Pozwala ona na produkowanie układów pamięci, które działają 1000-krotnie szybciej od kości NAND. Na pojedynczej podstawce można zmieścić 128 gigabitów (16 gigabajtów)


Pamięć podtrzymują prionopodobne białka

3 lipca 2015, 13:07

U myszy, a prawdopodobnie i u innych ssaków, długotrwałe wspomnienia są podtrzymywane przez prionopodobne białka CPEB.


Związek tłuszczów trans z pogorszeniem pamięci

19 czerwca 2015, 10:31

Wyższe spożycie trans nienasyconych kwasów tłuszczowych wiąże się z gorszym funkcjonowaniem pamięciowym u mężczyzn w wieku 45 lat i młodszych. Tłuszcze trans wykorzystuje się często w produktach przetworzonych jako polepszacze smaku czy tekstury.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy